Interactieve verhalen maken met Zeega
UPDATE 20/20/2015
Op 19 februari 2015 maakte het team achter Zeega en GoPop bekend dat beide apps ophouden te bestaan.
Zeega is een gratis en laagdrempelige tool om tekst, (bewegend) beeld en audio te combineren tot een boeiend verhaal.
Statische foto’s, tekst, geanimeerde GIF’s en audio kunnen op een zeer eenvoudige en intuïtieve manier gecombineerd worden tot een digitale evocatie.
Deze vorm van digital storytelling kan gebruikt worden voor kunstzinnige uitspattingen en -statements, maar ook voor journalistieke doeleinden. Vanwege de grote toegankelijkheid en de lage leercurve is Zeega uitermate geschikt om toe te passen binnen het jeugd- en jeugdwelzijnswerk.
StoryLab ging aan de slag met leerlingen van het Lucerna College in Genk rond het thema ‘Welzijn & Discriminatie’. Er werden 4 digitale verhalen gemaakt op een periode van 6 uur, inclusief brainstormen, aanmaak van de benodigde content (audio/foto’s/geanimeerde gif’s) en afwerking. Een fototoestel, een eenvoudige audiorecorder (iPod met microfoon) en een computer met internettoegang werden ter beschikking gesteld van de leerlingen.
Bekijk hieronder één van de resultaten:
Voor het maken van de geanimeerde beelden werd gebruik gemaakt van GIFSoup.com. Fragmenten uit YouTube video’s kunnen hier omgezet worden naar geanimeerde GIF-bestanden.
De audiotrack bestaat enerzijds uit een ingesproken tekst en anderzijds uit audio-fragmenten uit een YouTube filmpje. Om de audio uit een YouTube reportage te destilleren, maakten we gebruik van KeepVid. Het geheel werd afgemonteerd met het gratis programma Audacity.
Opmerkingen:
- Zorg dat je alle benodigde materiaal klaarhebt (foto’s, audio in mp3, geanimeerde GIF’s), vooraleer aan te vangen met de creatie van je Zeega.
- Zeega is in beta! Dat betekent dat er hier en daar nog wel wat foutjes kunnen voorkomen in de werking van het platform.
- Maak geen gebruik van facebook of twitter om een nieuwe account aan te maken! Geef zelf account-gegevens in, want er zijn veiligheidsproblemen met het gebruik van facebook of twitter om in te loggen.
- Zeega’s kunnen afgespeeld worden op alle platformen: van iOS (iPhone/iPod) over Android naar Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Een Zeega speelt ook perfect af binnen Twitter, Facebook, Tumblr en andere apps.
- Vermits Zeega’s zich vlot en automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten, is het aan te raden om af te wijken van de ‘gulden snede‘ en je onderwerp te centreren in het beeld.
Voorbeelden:
- Binnen C.H.I.P.S. StampMedia, het jongerenpersagentschap, wordt geregeld gebruik gemaakt van Zeega om artikels op te luisteren met multimediale inhoud.
Reportage: “Oorlog naspelen is geen gebrek aan respect” door Jef Cauwenberghs
Reportage: De laatste opnamedag Marcel Vanthilt door Milou Verstappen
Reportage: Calamartes brengt voor elk wat wils door Alisa Nadezhkina & Liesbeth Knaeps - Een bijzonder mooi voorbeeld van een geslaagde Zeega is ‘Lives of Conductors‘ van Cozette.
StoryLab organiseert laagdrempelige workshops voor zowel jongeren als jeugdwerkers om aan de slag te gaan met Zeega. -> Meer info kan je bekomen via dit formulier.